Tek Celsede Boşanma Davası

Tek celsede boşanma, çift arasında boşanma davası açıldıktan sonraki ilk duruşmada sona ermesidir. Bu durumlar genellikle anlaşmalı boşanma davalarında görülmektedir.

Tek Celsede Boşanma Ne Kadar Sürer?

Tek celsede boşanma davaları, duruşma gününde çiftlerin bizzat katılması gerekir. Hakim önünde gerekçelerini paylaşan çift boşanma protokolünün onaylanmasından sonra hızlı bir şekilde sonuca ulaşılır.

Tek Celsede Boşanmak İçin Sebepler

Tek celsede boşanma sebepleri diğer boşanma türlerine bakılarak önemli bir husus değildir. Çiftlerin boşanma konusunda, çocukların velayetinde ve nafaka gibi konuları kendi aralarında konuşup anlaşması gerekmektedir.

Çünkü çiftlerin anlaşmış olmaları halinde hakim boşanma kararını onaylayarak çiftlerin birlikteliğini resmi olarak sona erdirir.

Tek celsede boşanma için çiftlerin boşanma konusunda anlaşmış olmaları gerekmemektedir.
Tek celsede boşanma için çiftlerin boşanma konusunda anlaşmış olmaları gerekmemektedir.

Anlaşmalı Boşanma Şartları

Anlaşmalı boşanma davasının şartları Türk Medeni Kanunu`nun 166.maddesinin 3. fıkrasında belirlenmiştir. Bunlar;

a) Evliliğin en az bir yıl sürmüş olması,

Çiftlerin evliliği bir yıldan daha az sürmüşse çiftlerin anlaşmalı olarak boşanmaları mümkün değildir. Çiftler bu gibi durumlarda diğer boşanma sebeplerine başvurarak ayrılabilirler.

b)Eşlerin birlikte mahkemeye başvurması ya da bir eşin diğerinin davasını kabul etmesi;

Günümüzde ikinci seçenek daha sık kullanılmaktadır. Yani çiftlerin birinin açtığı davayı diğer eş tarafından kabul edilmesidir.

c)Hâkimin tarafları bizzat dinleyerek iradelerinin serbestçe açıklandığına kanaat getirmesi;

Ayrıca çiftlerin her ikisi de avukatla temsil edilseler bile çiftlerin mahkeme günü davaya bizzat katılmaları ve gerekçelerini anlatmaları anlaşmalı boşanma davaları için gerekmektedir.

Anlaşmalı boşanmalar çiftlerin birlikte ortak karar verip anlaşma yapması ile mümkün olur.
Anlaşmalı boşanmalar çiftlerin birlikte ortak karar verip anlaşma yapması ile mümkün olur.

Anlaşmalı Boşanmalar Nasıl Olur?

Boşanmanın gerçekleşebilmesi için ilk olarak tarafların velayet, nafaka veya tazminat gibi olaylarda anlaşma yapmış olmaları gerekir. Mahkeme günü kolaylık sağlaması açısından tarafların varacağı bu mutabakatın bir protokol metnine çevrilmesi faydalı olacaktır.

Hazırlanacak protokol metninin taraflarca imzalandıktan sonra, usulüne uygun şekilde anlaşmalı boşanma davası açılır.

Aynı şekilde belirlenen dava gününde çiftler mahkeme huzurunda hazır olmalı ve boşanma konusundaki gerekçelerinin açıklamalıdır. Boşanma davasına bakan hâkimin uygun görmesi ile birlikte boşanma kararı verilir.

Anlaşmalı boşanma konularında daha detaylı bilgi Bursa ‘da Boşanma Davaları Türleri Nelerdir? yazımızdan ulaşabilirsiniz.

Anlaşmalı Boşanmalarda Velayet Kimde Kalır?

Velayet konusu boşanma davalarında önemli bir konudur. Mahkeme çocuğun menfaatini düşünerek karar vermektedir. Anlaşmalı boşanmalarda çiftler çocuğun velayeti konusunda uzlaşmış olması gerekir. Protokolde çiftlerin anlaştığı şekilde düzenlenmelidir. Hakim, çiftlerin uzlaştığı şekilde karar verir.

Bursa ‘da Avukat olarak, sunduğumuz hizmetler ile sizleri en kısa sürede mahkeme sonucuna taşıyoruz. Bursa avukatlık bürosu olarak sizlere tek celsede boşanma davalarında hizmet veriyoruz.

Bursa bölgesinde alanında anlaşalı boşanma alanında görev yapan bir avukat arıyorsanız iletişim sayfamızdaki bilgilerden bize ulaşabilirsiniz.

TIKLA ARA
WhatsApp