Bursa ‘da açılan boşanma davalarında Avukat olarak hizmet veren Avukat Büşra Mizen aile hukuku alanında en çok merak edilen konulardan biri olan anlaşmalı boşanma davalarını kaleme aldı.

Bu yazımızda boşanma davaları türleri nelerdir, anlaşmalı anlaşmalı boşanmanın şartları, hangi mahkemede açılır konularını ele aldık.

Bursa ‘da Boşanma Davaları Türleri Nelerdir ?

Boşanma davaları çekişmeli ve anlaşmalı boşanma olarak ikiye ayrılır. Tarafların boşanma ve ferileri konusunda anlaşması durumunda açılacak dava anlaşmalı boşanma davasıdır. Eğer taraflar boşanma ve ferileri hususlarında anlaşma sağlayamazlarsa çekişmeli boşanma davası açılacaktır. Çekişmeli boşanma davalar, anlaşmalı boşanmaya göre daha uzun sürmektedir. Bu davalarda hakim boşanma sebeplerini inceleyecek ve kusurun hangi tarafta olduğunu (bazı durumlarda her iki taraf da kusurlu olabilmektedir) belirleyecek ve boşanma sebepleri var ise boşama kararı verecektir.

Çekişmeli boşanmada nafakaya hükmetme ve miktarını belirleme konusu hakimin takdirine bağlıdır. Anlaşmalı boşanma davalarında ise taraflar herhangi bir boşanma sebebi sunmak zorunda değildir. Hakim kusur araştırması yapmaz.

Bursa Boşanma davaları

Taraflar nafaka, velayet, kişisel eşyalar, edinilmiş mallar konularında serbestçe tasarruf edebilirler. Anlaşmalı boşanma davalarında hakim lamu düzenine aykırılık oluşturmayan şartları kabul eder ve boşanma gerçekleşir. Ancak şunu belirtmeliyiz ki velayet konusu kamu düzeninden olduğu için hakim velayet konusunda tarafların iradeleri ile bağlı değildir. Özellikle de çocuğun velayeti almayan taraf ile kişisel ilişki kuracağı zamanları hakim kendisi de belirler.

Anlaşmalı Boşanmanın Şartları Nelerdir ?

Türk Medeni Kanununa göre anlaşmalı boşanma davası açılabilmesi için tarafların en az 1 yıllık evli olması gerekir. 1 yılı doldurmayan evli çiftlerin anlaşmalı boşanması mümkün değildir. Bu nedenle bu çiftlerin çekişmeli boşanma davası açılması gerekmektedir.

Anlaşmalı boşanma davasının diğer bir şartı ise tarafların boşanma ve ferileri hususlarında anlaşma sağlamış olmasıdır. Boşanmanın ferileri; nafaka, velayet, maddi-manevi tazminat, edinilmiş malların tasfiyesi gibi hususlardır. Taraflar bu konuda anlaşma sağladığı takdirde anlaşmalı boşanma davası açabileceklerdir. Anlaşmalı boşanma davası için tarafların boşanma nedeni belirtmelerine gerek yoktur. Boşanma iradelerini açıklamaları yeterlidir.

Anlaşmalı Boşanma Davaları Nasıl Açılır ?

Anlaşmalı boşanma protokolü hazırlanarak tarafların anlaşma sağladığı tüm hususlar maddeler şeklinde yazılır ve taraflarca imzalanır. Bu protokol imzalandıktan sonra usulüne uygun bir dava dilekçesi yazılarak anlaşmalı boşanma davası açılır. Anlaşmalı boşanma davaları için de mahkeme veznesine harç ve masraf ödemesi yapılır. Şunu belirtmeliyiz ki boşanma protokolünün ve dava dilekçesinin alanında uzman bir avukat tarafından yazılması son derece önemlidir. Çünkü protokol ve dava dilekçesinde herhangi bir eksiklik olması durumunda tarafların boşanma davası reddedilecektir. Bu durum hem zaman kaybına hem de maddi kayıplara neden olmaktadır. Herhangi bir hak kaybına uğramamak için Bursa Boşanma Avukatı ile çalışmanız faydanıza olacaktır.

Anlaşmalı Boşanma Davaları Hangi Mahkemede Açılır ?

Boşanma davaları taraflardan birinin yerleşim yerinde veya tarafların evliyken son 6 ayda ikamet ettiği yerdeki aile mahkemesinde açılır. Eğer burada aile mahkemesi bulunmuyorsa dava asliye hukuk mahkemesinde açılır. Asliye hukuk mahkemesi ise aile mahkemesi sıfatıyla davaya bakar.

Dava Ne Kadar Sürer ?

Boşanma davası türleri içerisinde en kısa sürede sonuçlanan boşanma davası anlaşmalı boşanma davalarıdır. Dava dilekçesi ve protokolün hazırlanarak dava açılmasının ardından mahkeme kalemi tarafından duruşma günü verilmektedir. Yaklaşık 2 hafta içerisinde duruşma günü almak mümkündür. Tarafların duruşma gününde bizzat duruşmaya katılmaları gerekmektedir. Yani, anlaşmalı boşanma davaları tek celsede sonuçlanmaktadır. Taraflar duruşmaya gelerek boşanmak istediklerini ve protokolde yazılı şartları kabul ettiklerini beyan ettikleri takdirde hakim boşama kararı verir. Ancak kararın kesinleşmesi için gerekçeli kararın tebliğ edilmesi ve süresi içerisinde karar itiraz edilmemesi gerekmektedir. Bu süre Bursa ‘da Avukat ile çalışılması durumunda daha kısa sürmektedir.

Bursa ‘da Avukat – Bursa ‘da Boşanma Davaları

Bursa ‘da boşanma davalarına bakan Avukat Büşra Mizen, alanında uzman kadrosu ile anlaşmalı boşanma davalarını en kısa sürede sonuçlandırmaya çalışır. Detaylı bilgi almak için bizimle iletişime geçin.

Bursa ‘da Avukat olarak, sunduğumuz hizmetler ile sizleri en kısa sürede mahkeme sonucuna taşıyoruz. Bursa avukatlık bürosu olarak sizlere anlaşmalı boşanma davalarında hizmet veriyoruz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

TIKLA ARA
WhatsApp