İddet müddeti aile hukuku alanında boşanma davalarından sonra sık sık karşılaşılan bir sorundur. Bu konu hakkında bilgilendirme amaçlı olarak aşağıdaki yazıyı kaleme aldık. Konuyla ilgili daha detaylı bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

İddet Müddeti Nedir ?

İddet müddeti, kadının boşanma sonrasında tekrar evlenmek için beklemek zorunda kaldığı 300 günlük süredir. Bu süre sadece Türkiye’de değil Avrupa’nın birçok ülkesinde de uygulanmaktadır. Soybağının korunması amacıyla oluşturulmuş bir düzenlemedir. Kadının boşandıktan hemen sonra evlenmesi ve hamile kalması durumunda soybağının karışması durumu ortaya çıkabilir. Zira kadın bir önceki evliliğinde hamile kalmış olabilir, ancak çocuk annenin ikinci evliliği içerisinde dünyaya geldiğinden yasal olarak ikinci eş çocuğun babası olarak kaydedilir.

İddet Müddetinin Kaldırılması

Bu nedenle bu durumun önüne geçebilmek adına kanun koyucu tarafından 300 gün düzenlemesi getirilmiştir. Böylece kadın boşandıktan sonra tekrar evlenebilmek için 300 gün bekleyecektir.

İddet Müddeti Ne Zaman Başlar ?

Boşanan kadının bekleme süresi, boşanma kararının kesinleştiği andan itibaren başlar. Kararın kesinleşmesi için gerekçeli kararın yazılması, taraflara tebliğ edilmesi ve tarafların süresi içerisinde karara itiraz etmemesi gerekmektedir. Bu şekilde boşanma kararının kesinleşmesinden sonra iddet müddeti başlamaktadır.

İddet Müddeti İçerisinde Kadının Hamile Kalması veya Doğum Yapması

İddet müddeti bitmeden kadının hamile olduğu anlaşılır veya kadın doğum yaparsa kendiliğinden ortadan kalkar. Bu durumda, doğan çocuğun babası, babalık karinesi gereği boşanılan eş olarak kayda geçirilir. Ancak Boşanılan eş, dünyaya gelen çocuğun babası değil ise bu durumda soybağının reddi davası açılmalıdır.

İddet Müddeti Nasıl Kaldırılır?

Kanunda belirtilen sürenin (300 gün) bitimiyle sona erer. Kişinin bu süreyi beklemek istememesi durumunda bu süre iddet müddetinin kaldırılması davasıyla kaldırılabilir. İddet müddetinin kaldırılması davası açıldığında mahkeme kanalıyla kadına gebelik testi yaptırılır. Kadının gebe olmadığı anlaşıldığında mahkeme iddet müddetini kaldırır. İddet müddetinin kaldırılması davası tüm hukuk davaları gibi hukuki prosedürlere bağlı bir dava olduğunda bu davanın Bursa ‘da avukat aracılığıyla yürütülmesi hak kayıplarının ve zaman kayıplarının önüne geçecektir. Bursa avukat olarak aile hukuku davalarında edindiğimiz tecrübelerimiz ve uzman kadromuzla takip ettiğimiz davalarda en kısa sürede olumlu sonuçlar almaktayız.

Yetkili ve Görevli Mahkeme

İddet müddetinin kaldırılması davası davacının yerleşim yerindeki aile mahkemesinde açılır. Eğer burada aile mahkemesi yok ise dava asliye hukuk mahkemesinde açılır. Asliye hukuk mahkemesi bu davaya aile mahkemesi sıfatıyla bakar.

İddet Müddeti Davası Ne Kadar Sürede Sonuçlanır ?

Davanın sonuçlanma süresi hukuki sürece bağlı olarak değişkenlik gösterir. Ancak genellikle 1 hafta ile 1 ay arasında bir sürede davanın sonuçlanması beklenir. Bu aşamada uzman bir Bursa boşanma avukatıyla çalışılması sürecin daha hızlı ilerlemesine katkı sağlar.

Avukatlık Ücreti Ne Kadardır?

Avukatlık ücretleri, davanın türüne, avukatın tecrübesi , iş bitiriciliği, dava kazanma oranına göre değişmektedir. Ancak tüm avukatlar Türkiye Barolar Birliğinin her yıl yayınlamış olduğu avukatlık asgari ücret tarifesinde belirlenen ücretten az olmamak üzere bir ücret belirlerler. Bu konuda detaylı bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Bursa ‘da Avukat olarak, sunduğumuz hizmetler ile sizleri en kısa sürede mahkeme sonucuna taşıyoruz. Bursa avukatlık bürosu olarak sizlere iddet müddeti davalarında hizmet veriyoruz.

8 yorum “İddet Müddeti Kaldırma Davası”

  1. Bu davayla ilgili olarak avukat hanımla çalıştık. Sağolsun çok yardımcı oldu işimizi haftada halletti

  2. Boşanan kadının iddet müddeti içerisinde boşandığı kocasıyla tekrar evlenmesi durumunda da dava açmak gerekir mi ? Teşekkürler

  3. iddet müddetini kaldırmak için dava açmak zorunlu mu sadece dilekçe vererek kaldırılabilir mi?

    1. Hiçbir dava için avukat ile çalışmak zorunlu değildir. Ancak hak kaybına uğramamak ve en hızlı şekilde çözüme ulaşmak istiyorsanız avukatınız ile çalışın.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

TIKLA ARA
WhatsApp