Nafaka almak için hangi koşulların geçerli olduğunu ve hangi durumlar içerisinde nafaka alınamayacağını detaylıca işlediğimiz bu yazımızda öğrenebilirsiniz.
Boşanma davası sürerken veya boşanma davası sona erdikten sonra alınabilen, taraflardan birinin boşanma sonucu yoksulluğa düşmemesi için eşe yada müşterek çocuklarına her ay düzenli olarak ödenen (iştirak) mahkeme kararı ile bağlanmış ücrettir.
Nafakalar kendi aralarında 4’e ayrılmaktadır. Bunlar tedbir nafakası, iştirak nafakası, yoksulluk nafakası ve yardım nafakası olarak verilmektedir.
Bu nafaka türü boşanma davası açıldıktan sonra mahkeme kararı ile tarafların hayat standartlarının olumsuz yönde değişmemesi için boşanma gerçekleşene kadar verilen nafakadır. Bu nafakada boşanma davası açıldıktan sonra eşlerin ayrı kalmasını haklı kılan sebepler varsa tedbir nafakası ödenmesine karar verilir.
Ayrıca talep edilmese bile davaların açılmasıyla birlikte hakimin talep beklemeksizin kendiliğinden alması gereken önlemler arasında tedbir nafakasına karar vermek de yer alır. Eşlerin ayrı yaşamasını haklı kılan bir nedenin varlığı halinde talep edilebilmektedir. Boşanma veya ayrılık davasının açılmasıyla birlikte tedbir nafakası talep edilmesi halinde bu davaların açılması sonucu hakimin talep beklemeksizin kendiliğinden alması gereken önlemler arasında tedbir nafakasına karar vermek de yer alır.
Ayrıca tedbir nafakası kararı verilirken bir kusur aranma söz konusu olmamaktadır. Bursa’da boşanma davası avukatı arayanların yoğun olarak bizleri seçtiği doğrudur.
İştirak nafakası, boşanma sürecinde velayet kararı kendisinde olmayan eşin 18 yaşından küçük olan çocuğa verilmesi üzerine koşulsuz olarak hakim tarafından belirlenen nafaka türüdür. Bu nafaka müşterek çocuğun eğitim giderleri için ödenmektedir. Çocuğun yetiştirilmesi, sağlık ve barınma giderleri için ödenen bu nafakada çocuğun velayeti kendisine verilmeyen eşin mali gücü göz önünde bulundurularak belirlenmektedir.
İştirak nafakalarında 4787 sayılı kanun ile kurulan olan Aile Mahkemeleri görevlidir.
Yoksulluk nafakası boşanma sürecini mahkemeye taşıyan çiftlerin boşanmadan sonra alabildikleri bir nafaka türüdür. Ayrıca yoksulluğa düşecek olan eşin diğer eşten daha az kusuru bulunması koşuluyla talep ettiği nafakadır. Mahkeme süreci boyunca tedbir nafakası alan eşin boşanma gerçekleştiği anda tedbir nafakası yoksulluk nafakasına çevrilmektedir. Yoksulluk nafakası süresiz olarak alınabilmektedir.
Yoksulluk nafakası için zaman aşımı süresi bulunmaktadır. Bu süre 1 yıldır. Bu süre içinde mahkemeden talep etmediyseniz süre dolmadan talebinizi mahkeme yoluna giderek isteyebilirsiniz. Bu nedenle nafaka almak için kadın veya erkek ayrımı yapılmamaktadır. Erkek de yoksulluğa düşerse talep etme hakkı bulunmaktadır. Maalesef kanunda erkek için de hak tanınması bazı hakların uygulanmasında farklılıklara sebep olmaktadır. Bu sebeple yoksulluk nafakası yanlızca kadınlar için ödenebilmektedir.
Yoksulluk nafakası alma konusunda boşanma sağlandıktan sonra eşlerden biri yoksulluğa düşüyorsa bu nafakanın alınması yönünde mahkeme yönünde karar verilmektedir. Bu yoksulluk belirleme işlemlerinde kişinin bir mesleği olup olmadığı, maaşlı çalışıyorsa ne kadar aldığı, bankadaki mevduat tutarı, mevduat üzerinden faiz getirisi olup olmadığı konusunda bilgi edindikten sonra mahkeme değerlendirme yapacaktır.
Bu nedenle;
Eğer boşandığınız eşiniz kanunen uygun olmamasına rağmen birçoğu farklı iş yerinde sigortasız çalışarak hem vergi vermekten kaçıp hem de nafaka almaya devam etmektedir. Bunu iki farklı yerden maaş almak gibi düşünebilirsiniz.
Böyle bir durumda eski eşinize yoksulluk nafakası iptal davası açabilirsiniz. Aynı zamanda yasal olarak alınmış delilelerinizi mahkemeye sunarak nafaka hakkından vazgeçirebilirsiniz. Çünkü yasal olarak eski eş, hiçbir şekilde çalışmıyor olmak koşuluyla nafaka alabilmektedir. Sigortası olması halinde nafaka verilmeyecektir. Böyle bir davanın açılabilmesi için iyi bir avukata ihtiyacınız olmaktadır. Bu konuda sizlere en iyi anlamda nafaka davası avukatı olarak hizmet sunmaktayız.
Boşanmanın bir sonucu olan bu nafaka türünde boşanma tamamlandıktan sonra başlayan eşlerin maddi durumları göz önünde bulundurularak daha çok ihtiyaç duyan eşe verilmesi öngörülen nafaka türüdür.
Maddi anlamda yoksulluğa düşen birinin kan bağı bulunan kişilerden talepte bulunduğu nafaka türüdür. Miktarı ve koşulları mahkemece tespit edilerek ödenmesine karar verilmektedir.
Altsoy, üstsoy (çocuklar – torunlar | anne – baba – büyük anne – büyük baba) ve kardeşlerin maddi desteğine ihtiyaç duyan kişiye yardım edilmesidir. Yakın akrabalık süresince yardımlaşma ve dayanışma şartları bulunmaktadır. Bu nedenle kendisine yardımda bulunmayan kişiler için yardım nafakası davası açabilmektedir.
Yardım nafakası her zaman belirli bir düzen içinde istenmelidir. Bunu talep ederken önce çocuklarından sonra torunlarından, torunlarının çocuklarından veya torunlarının torunlarından almak durumundadır. Eğer bu şartlar altında alabileceği kimse yoksa anne ve babasına karşı dava açmalıdır. Onlarında olmaması halinde kardeşlerden refahı yüksek olana açılmalıdır. Bu konuda daha fazla bilgi için yardım nafakası almak adına avukatımızı arayabilirsiniz. Ayrıca bu konuda Bursa ‘da Avukat olarak görevini yapan Avukat Büşra Mizen sizlere en iyi şekilde hukuk danışmanlığı sunmaktadır.