Bursa ‘da mirasın reddi davalarına bakan Avukat Büşra Mizen, miras hukukuyla ilgili davalarda müvekkillerine hukuki hizmet vermektedir. Miras hukuku alanında en çok merak edilen konulardan birisi reddi mirastır. Eğer murisin bırakmış olduğu miras borca batık ise mirasçılar bu borcu ödemek istemedikleri zaman mirası reddetmeyi düşünmektedirler.

Reddi miras nedir ? Miras nasıl reddedilir ? Miras hangi süre içerisinde reddedilmelidir ? Tüm bu soruları yanıtlamak için Bursa ‘da avukat olarak mirasın reddi konulu yazıyı sizler için kaleme aldık.

Mirasın Reddi Davası Bursa

Reddi Miras Nedir ?

Reddi miras, miras bırakanın ölümü ile birlikte mirasçılara bırakmış olduğu mirası bütün borç ve alacakları ile birlikte reddetmesidir. Miras hukukunda kural olarak mirasçılar, miras bırakanın ölümü ile birlikte kendiliğinden mirasçılık sıfatını kazanırlar. Mirasçılar, mirasın yani terekenin borçlarından kendi malvarlıkları ile de sorumludur. Bu nedenle terekenin borca batık olması yani kalan mirasın borçlarının kalan malvarlığından daha fazla olması durumunda bu borcu ödemek istemeyen mirasçılar doğal olarak reddi miras yapmak istemektedirler.

Reddi miras sadece yasal ve atanmış mirasçılar tarafından yapılabilir. Miras bırakan ölmeden önce reddi miras yapılması mümkün değildir. Ancak miras bırakan ölmeden önce mirastan feragat sözleşmesi yapılması mümkündür.

Mirasın Reddi Halinde Miras Kime Kalır?

Miras kalan yasal mirasçıların birinin mirası reddetmesi durumunda onun payı, sanki o hayatta değilmiş gibi düşünülerek diğer yasal hak sahiplerine geçer. Mirası bırakan kişi aksini belirtir bir belge bırakmadığı sürece reddi miras yapan kişinin payı kendisine en yakın yasal hak sahibine pay edilir. Eğer bu tip durumlarda alt soyların tümü mirası reddederse bu pay sağ olan eşe geçer.

Mirasçılar reddi miras işlemini gerçekleştirirken kendilerinden sonra gelen mirasçılara mirası kabul edip etmeyeceklerinin sorulmasını da tasfiye öncesinde talep edebilirler. Bunu talep etmeleri halinde reddi miras yapıldığı, kişiden sonra gelen mirasçılara hakim tarafından bildirilir ve mirasçılar buna bir ay içerisinde cevap vermekle yükümlüdürler. Bir ay içinde cevap verilmemesi durumunda diğer alt soylardan oluşan mirasçılar da mirası reddetmiş sayılırlar. *

Reddi Miras Nasıl Yapılır ?

Mirasın reddi, miras bırakanın son yerleşim yerindeki Sulh Hukuk Mahkemesine yazılı veya sözlü bildirimde bulunmak suretiyle yapılır. Red beyanı kayıtsız ve şartsız olmalıdır. Mirasın kısmen reddedilmesi mümkün değildir. Yani kişi ya mirası bütünüyle reddedecek ya da bütünüyle kabul edip tereke borçlarını ödeyecektir.

Mirasın Reddi Hangi Süre İçinde Yapılmalıdır ?

Reddi miras miras bırakanın ölümü tarihinden itibaren veya mirasçının mirasçı olduğunu öğrenme tarihinden itibaren 3 aylık hak düşürücü süreye tabidir. Bu süre yasal mirasçılar için mirasçı olduklarını daha sonra öğrendiklerini ispat etmedikleri müddetçe mirasçının ölümü tarihinden itibaren işlemeye başlar. Ancak atanmış mirasçılar, mirasçı olduklarını daha geç öğrenebileceklerinden dolayı reddi miras süresi mirasçı olduklarını öğrenme tarihinden itibaren başlar.

Mirasın reddi için öngörülen 3 aylık süre hak düşürücü süredir. Yani bu sürenin geçirilmesi durumunda mirasın reddedilmesi mümkün değildir. Bu süre içerisinde reddedilmeyen miras, mirasçılara intikal edilir.

Bursa ‘da Miras Avukatı

Mirasın reddi ve merak ettiğiniz diğer miras hukuku konularıyla ilgili detaylı bilgi almak için Bursa ‘da miras avukatı olarak bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Bursa ‘da Avukat olarak, sunduğumuz hizmetler ile sizleri en kısa sürede mahkeme sonucuna taşıyoruz. Bursa avukatlık bürosu olarak sizlere miras davalarında hizmet veriyoruz.

Kaynak: * (Milliyet Emlak)

Bir yorum “Mirasın Reddi – Bursa Miras Hukuku”

  1. iyi gunler size bir konuda danışmak istiyorum.Ayrıldığım eşimden ogluma yüklü bir miktarda borç kaldı ve zamanında reddi miras yapılmadı .
    yeni bir miras reddi davası varmıs süresi geçenler için açılan o davayı oğlum açtı ve bugün ilk duruşma yapıldı.
    hakim oğluma hiç ışık yok davanda demiş.ne yapmamız gerekiyor bir avukat tutsak durum değişirmi.Çok tesekkür ederim.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

TIKLA ARA
WhatsApp