Miras paylaşımı miras hukuku alanında vefat eden kişinin tüm mal varlıklarının yasada belirtilen bireylere belirli pay oranları ile paylaşılmasına denir. Miras bırakan kişinin alacak ve borçları da dahil olmak üzere servetine tereke denir.
Miras hukuku alanında iki tür mirasçı bulunmakadır. Bu mirasçıların biri yasal diğeri ise atanmış mirasçılar olarak belirlenmiştir.
Yasal Mirasçı : Kanun tarafından belirlenen, 471 Sayılı Türk Medeni Kanununda düzenlenmiş olan bireylere denir. Kısaca bahsetmek gerekirse miras bırakan kişinin kan hısımları, evlatlık ve altsoyu ile sağ kalan eşi yasal mirasçı sınıfa girer.
Atanmış Mirasçı : Miras bırakan kişi hayatta iken özgür iradesi ile belirli kişileri mirasçı olarak seçmesi halinde mirasçı sıfatı kazanan kimselerdir.
Sağ kalan eşin miras payı kiminle birlikte mirasçı olduğuna göre değişmektedir. Miras bırakanın altsoyu ile birlikte mirasçı olursa, mirasın 1/4’ü, miras bırakanın ana ve baba zümresi ile birlikte mirasçı olursa, mirasın 1/2’si, Miras bırakanın büyük ana ve büyük babaları ve onların çocukları ile birlikte mirasçı olursa, mirasın 3/4’ü, bunlar da yoksa mirasın tamamı eşe kalır.
Miras paylaşımında evlatlık miras bırakan hısmıymış gibi mirasçı olur. Çünkü evlat edinen bireylerin de öz çocuktan bir farkı yoktur. Evlatlığın altsoyu da kendi gibi mirasçı olur. Bu nedenle evlatlık olan kişinin kendi ailesindeki mirasçı sıfatı da devam eder. Gelgelelim evlatlık edinilen bir kişi hem evlat edinildiği ailenin hem de biyolojik ailesinin mirasçısı olabilmektedir.
Zamanında edilen evlatlık miras sahibinin kan hısmından gibi mirasçı olabilir. Ayrıca evlatlığın birinci zümrede yer alan evlilik için çocuktan bir farkı bulunmamaktadır. Evlatlığın altsoyu da aynı şekilde mirasçıdır. Bununla birlikte evlatlığın, kendi ailesindeki mirasçı sıfatı da yine devam etmektedir. Yani evlat edinilen bir kişi hem evlat edinildiği ailenin hem de biyolojik ailesinin mirasçısı olabilmektedir.
Bir kişinin vefatında mirasını sahiplenecek kimsesi yok ise tüm mal varlığı devlet hazinesine aktarılır. Bu nedenle eğer bir hak sahibiyseni mirasınızı yasal süreçler içerisinde bir avukat yardımı ile başlatabilirsiniz. Üstelik miras başvurunuzu yaparak yasal hakkınız olan payı alabilirsiniz. Çünkü bu başvuruyu yapmazsanız devlet hazinesine geçen miras tekrar geri alınamaz.
Reddi miras, miras bırakanın ölümü ile birlikte mirasçılara bırakmış olduğu mirası bütün borç ve alacakları ile birlikte reddetmesidir. Konusu ile ilgili merak ettiklerinizi mirasın reddi adlı yazımızdan öğrenebilirsiniz.
Bursa ‘da Avukat olarak, sunduğumuz hizmetler ile sizleri en kısa sürede mahkeme sonucuna taşıyoruz. Bursa avukatlık bürosu olarak sizlere miras davalarında hizmet veriyoruz.
Konu ile ilgili uzman avukatlardan daha detaylı bilgi ve yardım almak için iletişim sayfamızdaki bilgilerden bize ulaşabilirsiniz.