Bursa ‘da Avukat olarak genellikle boşanma davası sonrasında gündeme gelen mehir senedi davalarını sizler için ele alarak aşağıdaki yazıyı hazırladık. Yazımızı okurken, mehir senedi davalarında hangi şartlar geçerlidir, nasıl bir dava yolu izlenmelidir, mehir senedi davası hangi mahkemede açılır gibi sorulara cevap bulacaksınız.

Mehir Senedi Davaları

İslam Hukukuna göre mehir; erkeğin evlenirken kadına verdiği veya vermeyi vaad ettiği para veya mal olarak tanımlanmaktadır. Medeni Kanunumuzda düzenlenmeyen ve örfi hukuka dayanan mehir senedi davaları, boşanma davaları neticesinde gündeme gelmektedir. Mehir; mehr-i müeccel ve mehr-i muaccel olmak üzere 2 ‘ye ayrılmaktadır.

Mehr-i muaccel, evlilik birliğinin kurulmasıyla, mehr-i müeccel ise evlilik birliğinin boşanma veya ölüm sonucunda verilir.

Medeni kanunumuzda açıkça yer almayan davalar Yargıtay’ın yerleşik içtihatlarına göre Türk Borçlar Kanunu kapsamında bağış vaadi olarak kabul edilmektedir. Çünkü tarafların düzenlemiş olduğu mehir senedinin hukuken geçerli olabilmesi adına bağışlama vaadinin şartlarını taşıması gerekmektedir. Kişi ileride bir malvarlığı değerinin karşı tarafın tasarrufuna bırakılacağını taahhüt etmekle bir borç altına girer.

Mehir Senedinin Geçerli Olabilmesi İçin Hangi Şartlar Gereklidir ?

Türk Borçlar Kanunun 288. Maddesi bağışlama vaadini yazılı şekil şartına bağlamıştır. Dolayısıyla mehir senedinin de yazılı olarak düzenlenmesi gerekmektedir. Eğer mehir senediyle bağışlanacak olan eşya taşınmaz veya taşınmaz üzerindeki hak ise resmi şekil şartı aranmaktadır. Yani bu durumda mehir senedinin yazılı olarak yapılması yeterli olmamaktadır. Ayrıca tapuda tescil işlemlerinin de yapılması gerekmektedir. Ancak bu durum tapulu taşınmazlar için geçerlidir. Tapusu olmayan taşınmazlar, taşınır eşya hükmünde olduğundan resmi şekil şartı aranmamaktadır. Motorlu taşıtlar gibi tescil şartı aranan taşınır eşyalarda ise bu şartların yerine getirilmesi gerekmektedir.

Mehir senedinin şekil şartları gerçekleşmediği halde bağışlayan tarafından ifa edilmesi durumunda, elden bağışlama olarak kabul edilmekte ve yapılan bağışlama geçerli kabul edilmektedir. Resmi şekle tabi bağışlamalarda ise resmi şeklin yerine getirildiği durumlarda bağışlama kabul edilmektedir.

Mehir Senedi Davaları Hangi Mahkemede Açılır ?

Yargıtay’ın son uygulamalarıyla mehir senedi davaları harcı ödenmek suretiyle boşanma davasıyla birlikte açılabilir. Boşanma davası doğal olarak eşlerden birinin yerleşim yerindeki aile mahkemeleridir. Ancak boşanma davasından ayrı olarak yalnızca malvarlığına ilişkin bir dava söz konusu olduğu için davalının yerleşim yerindeki asliye hukuk mahkemeleri görevli ve yetkilidir.

Mehir senedi davaları ile ilgili daha detaylı bilgi için Bursa ‘da Avukat, Aile Hukuku olarak bizimle iletişime geçebilirsiniz.

46 yorum “Mehir Senedi Davaları”

  1. Avukat hanım merhaba. Bir sorum olacak. İmam nikahımız kıyılırken nikah memuru bir kağıda mehir miktarını yazdı ama kağıdı sadece kendi imzaladı ve şahitlere imza attırdı. Şahitlerin adı da yazmıyor. Eşimin kağıtta imzası yok. Mehir davası açabilir miyiz ?

    1. Hayır. Mehir senedinin şartlarından biri her iki eşin de imzasının bulunması. Kişi imzalamadığı bir senetten sorumlu tutulamaz. Bu nedenle mehir davası açamazsınız.

  2. AVKAT HANİM 30 YİL ÖNCE YAPİLAN MİHİR SENEDİ GEÇERLİMİ DAVA ACİLİRMİ YOKSA İCRAYA KOYABİLİRLERMİ

    1. Mehir senetleri yargıtay tarafından bağışlama vaadi olarak kabul edilmektedir. Bu senette vaad edilen bağışlama yerine getirilmezse dava yoluyla ifa edilmesi istenir. Zamanaşımı yoktur.

  3. Av hanım MİHİR SENEDİ diğer alacaklar in önüne gecermi maaş im hacizli bosandigim eşim İCRAYA koysa banka borç ların önüne gecermi

    1. Mehir senedi, niteliği itibariyle bir kıymetli evrak değil, bağışlama vaadi sözleşmesidir. Bu nedenle dava açılmadan alacağı salt icra takibiyle talep edemez. Dava neticesinde açılacak ilamlı takip, diğer borçların önüne geçmez.

  4. Anlaşmalı boşanmada Mehir senedinin icraya konulmayacağına dair bir madde protokole eklenebilir mi? Eklenir ve ileride mehir senedi icraya verilirse protokoldeki bu madde ile icra takibi durdurulabilir mi yada mahkemede red ettirilebilir mi?

  5. Merhabalar imam nikahı ve resmî nikahımız ay ı anda müftülükte kıyıldı herhangi bişey imzalamadık ama nikah sırasında video kaydımız var boşanma sırasında geçerli olur mu video

  6. İmam nikahımız ve resmî nikahımız müftülükte kıyıldı. Mehir için herhangi bişey imzalamadık ama videoda miktarı belirtiliyor. Eşim mehir miktarını söylüyor bende kabul ediyorum. Videoda bu açık şekilde belli. Boşanma sırasında geçerli olur mu video var imzalı bişey yok

    1. Mehir senedine dair Türk Hukuk sisteminde herhangi bir düzenleme yoktur. Ancak Yargıtay mehir senedini bağışlama vaadi sözleşmesi olarak görmektedir. Bu nedenle ödenmeyen mehirin talep edilebilmesi için yazılı şekil şartının sağlanması gerekir. Sözlü olarak vaad edilen mehir geçersizdir.

  7. Merhaba
    Mehir senedinde her iki eşin imzası olmalı mıdır karı-koca imza atmalı mı
    Mehir alan kısmında kadının ismi ve soy ismi var ise imza atmalı mı?

  8. Merhabar benim sorum başkasının üzerindeki tapulu yer mehir senedine yazilirmi teşekkürler

    1. Hayır. Tapu sahibinin mehir senedini imzalaması gerekir. Taşınmazlarda mehir senedinin geçerli olması için noterde yapılmalı ve tapuya şerh edilmelidir.

  9. Merhabalar mehir senedine dayalı ilamsız icra takibi başlattık. Senette her iki tarafın ve şahitlerin imzası var. Altın miktarı da gram olarak açıkça belirtilmiş. Mehir borçlusu tarafından ilamsız icra takibine karşı yetkiye, borca ve ferilerine itiraz edildi. Ancak imzaya itiraz edilmemiş. Borçlu tarafından yapılan itiraza karşı itirazın kaldırılması talep edilebilir mi? Mehir senedi İİK m. 68’de sayılan imzası ikrar olunmuş borç ikrarını içeren belgelerden sayılır mı? Buna ilişkin Yargıtay kararı aradım ama bulamadım yardımcı olursanız çok sevinirim. Bir de eğer sayılmıyorsa itirazın iptali davasında görevli ve yetkili mahkeme neresidir?

  10. Merhabalar bir şey öğrenmek istiyorum boşanmanız gerçekleşti o arada mehir davası ni da açtım fakat Bosandigim kişi öldü babası da şahit bu imza benim değil diye itiraz etmiş bu yargıtay tarafından belli olur mu onun imzası oluo olmadığı imza onun çünkü nikah koyulurken artı imzayi

  11. Merhabalar çekişmeli boşanma aşamasındayız elimde çeyiz senedi var 200bin liralık geçerli olurmu

  12. Avukat hanim mrb. Mehir semedi noterdemi yapilmalidir noterde yapipmazsa gecerli degilmidir? Bir diger sorumda mehirde yazan esyalarin miktar ve fiyatlari belirtilerekmi yazilmalidir? Yoksa sadece esya ve altin grami belirtmek yeterlimidir?

  13. Avukat hanim mrb. Mehir senedi noterdemi yapilmalidir noterde yapilmazsa gecerli degilmidir? Bir diger sorumda mehirde yazan esyalarin miktar ve fiyatlari belirtilerekmi yazilmalidir? Yoksa sadece esya ve altin grami belirtmek yeterlimidir?

  14. İyi günler benim olan mehir altınlarını kayın babam aldı ve yapacam deyip yapmadı daha sonrada istediğimde altınlarına karşılık oturduğun ev senin dir dedi ve şahitlerim de var bunun için dagva aça bilirmiyim kayın babama altınlarla çekili fotolarımda var ve başkasının altınlarını eManet getirdi taktı mehir yaptı kandırdı bizi sonrada alıp götürdü getirdiği kişiye verdi mehrimi dagva açabilir miyim

  15. Merhabalar ismim mustafa
    Şimdi benim boşanma davam olacak
    Eşim beni ameliyat olacağımı bildiği halde tartışmada brakıp gitti
    Dayak
    Hakaret,mağduriyet oluşturabilecek diğer unsurlarda dahil
    Lakin bunlarin hiçbiri olmadiği halde gitti
    Boşanmada bu konuların bana getirisi ne olur
    Örn.tazminat nafaka mehir gibi
    Yani bunlari benden talep edermi
    Saygılaar

  16. Benim sorum şu şekilde bosanma davam devam ediyor bittiginde ayrı bir dava daha açacağım çeyiz senedim icin şimdiki avukatım adli yardim avukati maddiyatim olmadığı için. Çeyiz senedi davasında da adli yardim avukati talebinde bulunabilirmiyim. Böyle bir hakkımız varmi tskler..

  17. Merhabalar, mehir senedi yargıtay kararlarına göre bağışlama vaadi olarak kabul edildiği için yazılı şekil şartına tabidir. Bu sebeple yazılı olarak yapılmayan mehir senedi geçersizdir. Salt video kaydıyla böyle bir talepte bulunamaz.

  18. Merhaba lar imam nikahlı eşim beni terk etti resmi nikahımız yoktu kendi aramizda mihir senedi yapmiştik benden hak talep edebilir mi tirafik kazası gecirdim beni terk etti

  19. Konya dan yazıyorum. Mehir senedi davasını fazlaya dair hak ve alacaklarımızın saklı kalması kaydıyla kısmi değer üzerinden açtık. Vekil bilirkişi raporu doğrultusunda davayı ıslah etmesi gerekirken ıslah etmemiştir. Mahkeme taleple bağlı kalarak davanın kısmen kabulüne karar verdi. Islah edilmeyen alacağı almak için açacağımız dava nedir belirtebilirmisiniz.

  20. merhaba 2013 yılında boşandım.biz rucu davasını 2014. 10. ayında açtık red geldi. mehir senedinde 200 gr altın yazılı idi.ama hala mehir davası şuan devam etmektedir .biz bu davayı kaybettiğimiz takdirde mehir senedindeki 200 gr altının boşandığım tarih 24.01.2013 yılı güncel altın kuru üzerinden mi hesaplanır..yoksa bugünkü kur fiyatlarından mı ödemek durumunda kalırız.emsal davalar nasıl sonuçlanır?tşk ederim

  21. merhaba 2013 yılında boşandım.biz rucu davasını 2014. 10. ayında açtık red geldi. mehir senedinde 200 gr altın yazılı idi.ama hala mehir davası şuan devam etmektedir .biz bu davayı kaybettiğimiz takdirde mehir senedindeki 200 gr altının boşandığım tarih 24.01.2013 yılı güncel altın kuru üzerinden mi hesaplanır..yoksa bugünkü kur fiyatlarından mı ödemek durumunda kalırız.emsal davalar nasıl sonuçlanır?tşk ederim

  22. merhabalar. Lübnan’da resmi olarak yapılıp Türkiye’de sonrasında tescil edilmiş olan evlilik söz konusu. Lübnan’da yapılmış olan; karı (Lübnan vatandaşı)-kocanın(türk vatandaşı), şahitlerin ve nikah memurunun imzası var. (Şahitlerden bir tanesi T.C vatandaşı) . Bu midir sözleşmesinin Türkiye’de geçerliliği mümkün müdür? Yahut mümkün olması için ne yapmamız gereklidir.
    Not: Şuanda Lübnan ‘dan boşanması davası açılmıştır.

  23. Dini nikahlı ikinci eş işin mehri müeccel yani ölüm durumunda verilmek üzere mehir yazıldı. Mehirde ev araba vs de yazıyor. Ancak noter işlemi veya tapu işlemi yapılmadı bunun yerine mehir bedelince senet imzalandı koca tarafından. Koca aniden vefat etti. Mehir senedi ve borç senedi ile ilgili yazılı imzalı bir irade beyanı bırakmış. İkinci eş yasal mirasçısı olmadığı için, mehirde söz verdiği taşınmazları garantiye almak için imzalı senet bıraktığını ve bu senedi ikinci eşinin alacaklı olarak tahsil edebileceğini yazdığı imzaladığı bir irade beyanı çıktı kasasından ancak bu beyan bilgisayar yazısı. Aslında bir nevi vasiyet gibi görünsede vasiyetlerde el yazısı zorunlulu vardır fakat irade beyanı bir şekle tabi değildir. Bu durumda elinde mehir senedi, mehri güvence altına almak için verilen normal senet ve bu durumu açıklayan ikinci eş olduğu için haklarını korumak adına bu senedi filan verdiğini yazıp imzaladığı bilgisayar yazılı bir irade beyanı mevcut. Mirastan bu şekilde mehir için verilen senedi kullanıp mehrini alabilir mi?

  24. Merhaba,
    Mehir senedinde “ev tapusu” olarak yazıyor. Evlenmeden önce almış olduğum, müşterek konut olarak kullandığımız evin tapusunu eşimin üzerine yapacaktım ama evlenir evlenmez niyetini belli etti ve bunu yapmaktan vazgeçtim. Mehir davası açabilir mi? Tapulu taşınmazlara ilişkin farklı bir durum var mıdır?

  25. Büşra hanım mehir senedi düğün arasında belediyede yazılıp damada geline damadın ve gelinin babasına ve şahitlere imzalatılıyor bu yapılmazsa belkide düğün yarıda kalacak mecburen imzalıyorsun ama yazılanlar bizlerin alabileceği şeyler değil mesela 10 tane adana burkması iki metre zincir 10 cumhuriyet altını gerdanlık takı seti beyaz eşya mesela 100.000 liraya ayarlıyor üzerinden 10 yıl geçmiş boşanma aşamasında bizden bunlar istenebilirmi bunu askari ücretli birisinin alması mümkün değil karşı taraf bizi tehdit edip ocağınıza incir ağacını dikeceğim diyor bizden bunları talep edebilirmi.teşekürler

  26. Merhaba benim mehir senedim var esya ve altinlar yazili karsi taraftan babasinin ve eski esimin iki tanede sahidin imzasi var bu senedin gecerliligi varmidir acaba. Mahkemeye verdigimizde alma sansimiz varmi

  27. Merhaba ben 4 yıl önce evlendim. Esime boşanma davası açmak istiyorum. Hem elimden alınan benden habersiz kullanılan ziynet eşyalarımı hemde imzalı sahitli olan mehir hakkimi almak istiyorum. Ama şöyle bi durum var. Elimden alınan ziynet eşyalarımın sadece sayısını biliyorum birde aldığımız kuyumcuda kaydı duruyorsa gramlarini öğrenebilirim. O altinlarin ve mehir de yazılı olan altinlarin değerini günümüzdeki altın fiyatları değerinden talep edebilir miyim. Çünkü habersizce de olsa bozdurulurken bozdurduklari zamanın fiyatına göre bozdurdular. Lütfen cevap verirseniz çok sevinirim

  28. İyi günler mehiri dini nikahimizi kıyan hoca eşim ben ve iki şahit imzaladık . Boşanma durumunda anlaşmalı bile boşansak sonradan hak talep edebilir miyim? İyi çalışmalar

  29. Mehir olarak belirtilen gram altın bir kağıda yazıldı. Eşim ben nikahı kıyan hoca ve iki kişi imzaladı. Anlaşmalı boşansak bile bunu talep edebilir miyim?

  30. Av.Hanım size birşey danışmak istiyorum ben 10 senelik evliyim fakat şöyle bir durum var eşinin ailesi düğün yapacam dedi yapmadı eşya alaçam dedi almadı son olarak mehir altınımı vereceğiz dedi vermedi evin tek oğlu eşim ama ailesinden birşey görmedik bu zamana kadar onlarda kendini topladı evler arabalar altınlar yani durumları gayet iyi birde bizi görseniz pandemir maaffeti bizi 3 çocuğumuz var bize aldığı evi sattıklarını evin olmadığını söylediler ve yeni öğrendik satmamışlar hatta yeni lüks bir daire daha almışlar sattım dedikleri evide iyi bir fiyata kiraya vermişler biz ise annem gilin evinde kalıyoruz şuan iki oda eşyalarım yok denecek kadar az ben onlara dava açmak istiyorum hakkım çocuklarımın hakkını koymak istemiyorum nasıl yapabilirim bana bir yol gosterebilirmisiniz

  31. Merhabalar, resmi nikah kıyıldıktan sonra karımın ailesi imam nikahına ısrarlarımıza rağmen katılmayıp çekip gittiler haliyle eşimin ailesinden kimse olmadığı için ortada senette yok yine de mehir isteyebilirler mi ?

  32. Merhaba büşra hanım. Resmi olarak boşanma suremiz 1 yil oldu.mehir senedinde bulunan altin ve eşyalar düğün gününde alindi. Boşandıktan sonra eşim hic bir esya vermedi.mehir davası açarsa. Mehiri kazanma hakki varmıdır

  33. Mihir senedinde sadece onun ve babasının imzası var benim emzam yok geçerli olur mu

  34. Anlaşmalı boşanmada belirtilmediği halde bir yıl sonra mehir için dava açılabilir mi ? Mehir yazılı kağıtta kayinpederin imzası olması yeterlimi

  35. Merhaba büşra hanım .
    Biz anlaşmalı boşandık dilekçede mehrin miktarı belirtildi boşanma davasında imzalar atıldı .
    Geçen sene nisan ayında boşandık . Ama halâ vermedi bu davayı açarsam kazanırmıyım.

  36. Merhaba resmi nikah yoksa mehir senedi için dava açabilir miyim? İyi günler dilerim

  37. Merhaba, imam nikahimiz kıyilirken camii hocası sordu ne istersin mehir diye ben de beyan ettim sözlü olarak, Esim de yine sözlü olarak kabul etti… ama elimizde senetti evraktı iyle bir belge yok…
    Şuanda da bosanma aşamasındayız ve ben mağdur olmamak adına mehrimi talep ediyorum,Esim ise sen onu unut gibi bir hitap şekliyle konuşuyor. Davaya sunulabilir mi bu durum, belgesiz senetsiz şekilde….

  38. Avukat hanim mrb. Mehir senedi noterdemi yapılmalıdır noterde yapılmazsa geçerli degilmidir?
    Muhtar tarafından mühürlü olduğundan dolayı buna dayanarak dava açılabilir mi

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

TIKLA ARA
WhatsApp