Mal Paylaşımı Nedir?

Boşanmada mal paylaşımı; evlilik içinde edinilen malların boşanma davasında eşit şekilde paylaşılması esasına dayanan bir durumdur. Eşlerin evlenmeden önceki malvarlıkları boşanma davasında paylaşıma dahil edilmez. Yalnız, evlilik birliği içinde beraber ödenen her borç ve alınan her eşya paylaşıma dahil edilir.

Eğer eşler evli değilse ve kişisel olarak eşlerden biri araba ya da ev alıp borçlarını evlendikten sonra bile ödemeye devam ediyorsa evli kaldıkları süre boyunca ödenen tutar kadarın yarısını talep etme hakkı bulunmaktadır.

Hazırsanız eğer, boşanma davalarında mal paylaşımı hakkında merak edilenlerden bahsettiğimiz aşağıdaki yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.

Eşlerin Boşanması Durumunda Mal Paylaşımı Davası Nasıl Açılır?

Boşanma davalarında mal paylaşımı için yapılacak başvuruların nerede ve nasıl açılacağı merak konusudur. Mal paylaşım davası eşlerin boşanmaya karar verdikleri anda açılabilmektedir. Bu nedenle yetkili ve görevli mahkemeler 4787 sayılı Aile Mahkemelerinin Kuruluş, Görev ve Yargılama Usullerine Dair Kanun ve Medeni Kanun madde 214 (syf: 31/163) ile belirlenmiştir.

Boşanmada Mal Paylaşımı Nasıl Olmalıdır?

Kanuna Göre; Madde 214 – Eşler veya mirasçılar arasında bir mal rejiminin tasfiyesine ilişkin davalarda,
aşağıdaki mahkemeler yetkilidir:

  1. Mal rejiminin ölümle sona ermesi durumunda ölenin son yerleşim yeri mahkemesi,
  2. Boşanmaya, evliliğin iptaline veya hâkim tarafından mal ayrılığına karar verilmesi durumunda, bu davalarda yetkili olan mahkeme,
  3. Diğer durumlarda davalı eşin yerleşim yeri mahkemesi.

Boşanma Öncesinde Alınan Eşyalar Neye Göre Paylaştırılır?

Eşlerin evlenmeden önce sahip oldukları eşyalar ve borçlar kendi tasarrufundadır. Bu yüzden eşlerden biri kredi ile veya nakit olarak bir araba aldıysa boşanma davası esnasında diğer eş bu mal varlığında herhangi bir şekilde hak talebinde bulunamaz.

Yalnız, evlilik birliğinin devam ettiği süreç içinde alınmış olan her mal, edinilmiş eşyalar ve kullanılan krediler ortak şekilde boşanma davası sonucunda mahkeme kararıyla paylaştırılır. Ayrıca evlilik sürecindeyken avukata yapılan boşanma başvurusu tarihli belge ile beraber başlayıp boşanmanın gerçekleşeceği karar gününe kadar evlilik birliği içerisinde alınan ürün ve hizmetlerin bedelleri TMK’da belirtildiği gibi eşit oranda borç veya ürün değeri olarak eşlere paylaştırılır.

Anlaşmalı Boşanmada Mal Paylaşımı Nasıl Olur?

Anlaşmalı boşanmada davalarından eşler mal paylaşımında bulunurken kendi istekleri ve tasarrufları neticesinde karar alınmasını isteyebilirler. Burada dikkat edilmesi gereken nokta anlaşmalı olan bir boşanma davasının daha kısa sürmesidir. Bu nedenler eşler dilerse evlilik birliliği içinde edinilmiş malları ortak şekilde paylaşabilir veya kendi inisiyatifine göre payına düşen oranın altında bir oran talep edebilir. Ya da tüm haklarından feragat edebilir.

Mal paylaşım davasında haklarından feragat etmek isteyen eş, feragat beyanını protokole açıkça doldurmalıdır. Örneğin; “…taraflar edenilmiş mallara katılma rejiminden kaynaklanan katkı payı, değer artış payı ve katılma alacağı talep haklarından feragat eder…” şeklinde doldurulmalıdır.

Unutulmaması gereken diğer bir konu ise, boşanma protokolünde mesela “tüm haklarımı aldım, başka talebim yoktur veya nafaka ve maddi manevi beklentim yoktur” gibi talepler boşanmada gerçekleşen mal paylşımından feragat edildiği anlamı taşımaz.

Eğer boşanma esnasında herhangi bir boşanma protokolü maddesi açıkça haklardan vazgeçtiğine dair nitelik taşımıyorsa boşanmanın gerçekleştiği tarihten itibaren 10 yıl içinde boşanmada mal paylaşımı davası açabilir.

Boşanmada Ev Kimin Olur?

Boşanma davasında ev kimin olur gibi sorular aratılmaya başlanır. Biraz tarih olarak geriye gittiğimizde 2002 yılından önce yapılmış evliliklerde mülk sahibinin adına açıan boşanma davasında ev kimin adınaysa ona kalıyordu. 2002 yılından sonra yapılan evliliklerde mal paylaşımı ortak şekilde yapılmaya başlanmıştır. Eşler ayrıca edindikleri bir malı özel bir mal rejimi olarak belirleyip yetkili kuruma bildirmedikçe, evlilikleri süresince edinmiş oldukları tüm mallar üzerinde “ortak ve eşit” derecede hak sahibi oldular.

Boşanma Davası Süresince Evde Kim Oturabilir?

Boşanma sürecinde, evde kalacak olan kişinin seçimi mahkeme tarafından yapılmaktadır. Ya da eşlerden birinin diğerine geçici olarak bırakması da söz konusu olabilir. Mahkemede hakimin alacağı karar doğrultusunda oturacak eş belirlenmiş olur.

Boşanma Davasında Kadının Hakları Nelerdir?

Evlenen eşler 1 yılı doldurmadan anlaşmalı boşanma davası gerçekleştiremez. Evlilikte ilk yılın dolması ile anlaşmalı boşanma davası açılabilmektedir. Eğer eşler anlaşmazlığa düştüyse ve orta yol bulunamıyorsa çekişmeli boşanma davası açabilmektedirler. Boşanma davasının konusu ve tarafların ileriye sürdükleri deliller neticesinde 6 ay ile 5 yıl arasında sürmektedir.

Boşanma Davasında Kadının Hakları Nelerdir?

Boşanma davasında kadının hakları;

  1. Ayrı Yaşama Hakkı
  2. Çocuk İle Kişisel İlişki Kurma Hakkı
  3. Kadın İçin Tedbir Nafakası Hakkı
  4. Çocuk İçin Tedbir Nafakası Hakkı
  5. Kadın Eşin Manevi Tazminat Hakkı
  6. Ziynet Eşyası Alacağı Hakkı
  7. Mal Rejiminden Kaynaklı Alacak ve Haklar
  8. Aile Konutu Şerhi Konulmasını İsteme Hakkı
  9. 6284 Sayılı Yasadan Kaynaklanan Koruyucu Tedbirlerin Uygulanmasını Talep Etme Hakkı
  10. İştirak Nafakası Hakkı
  11. Yoksulluk Nafakası Hakkı
  12. Kadının Velayet Hakkı
  13. Kadının Maddi Tazminat Hakkı
  14. Ücretsiz Avukat Talep Edebilme Hakkı
  15. Ortak Konutun Özgülenmesini Talep Etme Hakkı
  16. Çocuğun Teslim Edilmesini Talep Etme Hakkı
  17. Çocuğun Tedbiren Velayetini Talep Etme Hakkı
  18. Kadının Kendi Eşyalarını Talep Etme Hakkı gibi hakları bulunmaktadır.

Bir boşanma davasında kadın için en önemli hak nafaka hakkıdır. Kadının boşandıktan sonra yoksulluğa düşeceği öngörülerek nafaka hakkı tanınır. Kadının nafaka alabilmesi için mutlaka erkeğe göre daha az kusurlu veya kusursuz olması gerekir. Eğer kadın erkeğe göre daha fazla kusurlu ise nafaka talebi reddedilir.

Boşanma Davasında Hakim Neler Sorar?

Boşanmaya karar veren iki çiftte mahkemeye çıktığında hakimin neler sorduğunu merak eder. Önceden hazırlıklı olmak veya heyecana yenik düşmemek adına yapılan bu araştırmada kişiler boşanma davasında hakimin neler sorduğunu merak eder. Bu soruları veya sorulacak konularu detaylıca hazırladığımız içerikten inceleyebilirsiniz.

Bursa ‘da Avukat olarak, sunduğumuz hizmetler ile sizleri en kısa sürede mahkeme sonucuna taşıyoruz. Bursa avukatlık bürosu olarak sizlere boşanma davalarında hizmet veriyoruz.

Bursa ‘da boşanma davasına bakan avukat olarak Av. Büşra Mizen sizlere boşanma davasında en hızlı ve etkili bir süreç atlatmanız için gerekli tüm hukuki hak ve taleplerinizi savunur.

2 yorum “Boşanmada Mal Paylaşımı Nasıl Olmalıdır?”

  1. eşimden bosandım hersey kanuna uygun olarak anlaştık mahkeme ne dediyse uyduk fakat mahkeme kararında evdeki eşyaları kendi aranızda paylasşın dedi bende cocuklarımda orada yasıyor diye birsey almadım belirli bir zaman sonra sevgilisiyle evi paylastığını farkettim bana uzaklastırma kararı çıkarttığı için yaklasamadım simdi evlendiler sevgilisiyle ve benim dişimle tırnağımla kazandığım eşyalarımı kullanıyorlar bana düşen eşyaları almak ve bir hayır kurumuna bağışlamak veya bir garibana vermek istiyorum yeterkı onlar kullanmasın boşanalı aşağı yukarı 2 yıla yaklastı bunun bir zamanı varmı veya nasıl yapacağım birde ailesi reddetti bunu görüşmüyorlar cocuklarımda dedesinin yanında kalıyor buyukler ise lisede okuyor ve oranın yurdunda kalıyorlar eve gitmiyorlar dedelerinde hafta sonları kalıyorlar ben ne yapmalıyım veya bana bir yol gösterirseniz sevinirim saygılarımla

  2. Anlaşmalı boşanmada küçük ev aletleri benim adıma yazıyordu. Karşı taraf televizyonu alıp gitti. Televizyon küçük ev aleti olarak geçtiğini biliyorum. Ve buna karşı nasıl dava açabilirim

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

TIKLA ARA
WhatsApp